Close Menu
  • Aktualijos
  • Receptai
    • Žiemos atsargos
    • Mėsos patiekalai
    • Daržovių patiekalai
    • Žuvies patiekalai
    • Grybų patiekalai
    • Sriubos
    • Salotos
    • Užkandžiai
  • Sodas ir daržas
    • Tręšimas
    • Genėjimas
    • Lauko gėlės
    • Kambarinės gėlės
    • Vaismedžiai
    • Medžiai
    • Uogos
  • Sveikata
    • Liaudiškos priemonės
    • Pirmoji pagalba
    • Vaistiniai augalai
    • Vaistažolės
    • Vaistai
  • Kelionės
    • Bilietų išpardavimas
    • Pigūs lėktuvų bilietai
    • Pigūs autobusų bilietai
  • Visos naujienos
Jau skaitei?

Kaip sodinti avietes rudenį, kad jos gerai prigytų

2025-09-09

Ką sodinti šalia kriaušės — patarimai gausiam derliui

2025-09-07

Ką išbarstyti darže rudenį – paslaptis gausiam agurkų derliui

2025-09-07
Facebook X (Twitter) Instagram
© 2025 Visas turinys, jeigu nėra nurodytas kitas šaltinis, yra 40plius.lt nuosavybė ir jį kopijuoti be raštiško sutikimo yra draudžiama.
  • Apie mus
  • Privatumas
  • Slapukai
  • Archyvas
  • Kontaktai
  • Redakcija
Trečiadienis, rugsėjo 10
40plius.lt
  • Pagrindinis
  • Aktualijos
  • Kelionės
  • Sodas ir daržas
  • Sveikata
40plius.lt
Pagrindinis » Visos naujienos » Receptai » Virtinukai su vyšniomis, kaip močiutės – tešla su įdaru neplyšta
3 min. skaitymo150

Virtinukai su vyšniomis, kaip močiutės – tešla su įdaru neplyšta

Karolinos ReceptaiKarolinos Receptai2025-09-04 Receptai
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit Telegram El. paštas
Naminiai virtinukai su vyšniomis
Naminiai virtinukai su vyšniomis
Dalintis
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest El. paštas

Tikri virtinukai su vyšniomis turi būti švelnūs, su plona tešla, kuri neplyšta, ir kvapniu, sultingu įdaru, kuris neišbėga verdant. Šis receptas patikrintas laiku ir primins vaikystės bei močiutės virtuvės skonį. Gaminimui nereikia sudėtingų ingredientų – viskas paprasta, kaip ir turi būti tobulame namų patiekale.

Receptą paskelbė „YouTube“ kanalas „Alina FooDee“.

Reikės:

  • Šaltas vanduo – 100 ml;
  • Kiaušinis – 1 vnt.;
  • Druska – ¼ a. š.;
  • Miltai – 250 g (plius 10–20 g kočiojimui);
  • Vyšnios – 600–700 g;
  • Cukrus – 70–100 g (priklausomai nuo uogų rūgštumo);
  • Kukurūzų krakmolas – 1 v. š.;
  • Sviestas – 20 g;
  • Cukrus – 1 v. š.;
  • Grietinė – pagal skonį.

Gaminimo būdas:

  1. Šviežias arba atšildytas vyšnias užberkite cukrumi ir palikite 1–3 val., kad išleistų sultis. Nusunkite perteklinį skystį – jį galima naudoti kompotui.
  2. Tešlai sumaišykite druską, kiaušinį, miltus ir ledinį vandenį. Užminkykite elastingą tešlą ir palikite 30 min. pailsėti. Į vyšnias įmaišykite kukurūzų krakmolą ir, jei norite, dar šiek tiek cukraus.
  3. Iškočiokite tešlą iki ~3 mm storio, išpjaukite 7–8 cm skersmens apskritimus. Į kiekvieną dėkite šiek tiek įdaro ir suformuokite varškėtį.
  4. Virti pasūdytame verdančiame vandenyje 5–8 min., priklausomai nuo dydžio. Paruoštus varškėčius patepkite sviestu, pabarstykite cukrumi. Patiekite su grietine.

Dažniausiai užduodami klausimai

Kodėl verta naudoti šaltą vandenį tešlai?

Šaltas vanduo (4–6 °C) neleidžia glitimui pernelyg išbujoti, todėl tešla išlieka elastinga, bet ne kieta. Tai padeda išvengti plyšimų formuojant varškėčius ir išlaiko tešlą ploną bei švelnią. Jei naudojate šiltą vandenį, tešla gali tapti lipni ir sunkiai kočiojama.

Ar galima naudoti šaldytas vyšnias ir kaip jas tinkamai paruošti?

Taip, šaldytos vyšnios tinka, bet jas reikia visiškai atšildyti kambario temperatūroje (apie 2–3 val.) ir gerai nusunkti, kad pašalintumėte perteklinį skystį. Atšildytas vyšnias užberkite cukrumi ir palikite 30 min., kad išleistų dar daugiau sulčių, kurias būtina nupilti prieš dedant krakmolą, kad įdaras nebūtų per skystas.

Kuo galima pakeisti kukurūzų krakmolą, jei jo nėra?

Kukurūzų krakmolą galima pakeisti bulvių krakmolu (1:1 santykiu) arba kvietiniais miltais, tačiau miltų reikėtų naudoti dvigubai daugiau (2 v. š.). Bulvių krakmolas geriau sugeria skystį ir išlaiko įdaro tekstūrą, bet gali šiek tiek pakeisti skonį. Venkite tapijokos krakmolo, nes jis suteikia pernelyg želatinę konsistenciją.

Kaip išvengti varškėčių prilipimo prie dugno verdant?

Naudokite platų puodą su dideliu kiekiu vandens (4–5 l 20-čiai varškėčių), kad jie laisvai plaukiotų. Į vandenį įpilkite šaukštelį aliejaus ir lengvai pamaišykite pirmas 30 sek., kol varškėčiai iškils į paviršių. Verdant ant vidutinės ugnies, vanduo neturėtų pernelyg burbuliuoti, kad tešla nesutrūkinėtų.

Ar galima užšaldyti paruoštus varškėčius ir kaip tai padaryti?

Taip, paruoštus, bet nevirtus varškėčius užšaldykite ant padėklo, pabarstyto miltais, vienu sluoksniu, kad nesuliptų (apie 2 val. -18 °C). Tada perkelkite į sandarų maišelį ar indą ir laikykite šaldiklyje iki 3 mėn. Verdant šaldytus varškėčius, dėkite tiesiai į verdantį vandenį, nepridedant atšildymo, ir virkite 1–2 min. ilgiau.

Kokios alternatyvios tešlos rūšys tinka vyšnių varškėčiams?

Be klasikinės miltų-kiaušinių-vandens tešlos, galite naudoti plikytą tešlą: 200 g miltų, 100 ml verdančio vandens, 2 v. š. aliejaus ir žiupsnelį druskos. Užpilkite verdančiu vandeniu miltus, išmaišykite, pridėkite aliejų ir minkykite. Ji tvirtesnė, bet lieka švelni. Taip pat tinka kefyro tešla (200 g miltų, 100 ml kefyro, 1 kiaušinis, ¼ a. š. sodos) – ji puresnė, bet reikalauja atsargesnio kočiojimo dėl lipnumo.

Pasidalinkite Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr El. paštas
Karolinos Receptai
  • Facebook

Esu draugiškas ir linksmas žmogus, kuris mėgsta dalintis patarimais ir patirtimi su maisto gamyba besidominčiais žmonėmis. Nebijau eksperimentuoti su ingredientais ir skoniais. Dažnai kuriu savo originalius receptus ir dalinuosi jais.

Ar tai jau skaitei?

Desertas be kepimo „Karvutė“ – tortas su karameliniu kremu

Rašyti komentarą Cancel Reply
Recepto reitingas




40plius.lt – portalas, skirtas tiems, kuriems virš 40. Atraskite naujas pažintis, pomėgius ir naudingą informaciją, pritaikytą brandžiai auditorijai.

„Vueling“ naujas išpardavimas: bilietai – nuo €16

2025-09-09

Kaip sodinti avietes rudenį, kad jos gerai prigytų

2025-09-09

Ką sodinti šalia kriaušės — patarimai gausiam derliui

2025-09-07

Ką išbarstyti darže rudenį – paslaptis gausiam agurkų derliui

2025-09-07

© 2025 Visos teisės saugomos. Kopijuoti ir platinti 40plius.lt skelbiamą informaciją be sutikimo draudžiama.

K. Donelaičio g. 14, Kaunas, Lietuva | +370 699 67706 | buvis.info@gmail.com

  • Apie mus
  • Privatumas
  • Slapukai
  • Archyvas
  • Kontaktai
  • Redakcija

Įveskite paieškos žodį ir paspauskite Enter, kad atlikti paiešką. Norėdami atšaukti, paspauskite Esc.